Docentenhandleiding

Het doel van deze website is om kinderen mee te nemen door de 19e eeuw en hen bewust te laten worden van de grote veranderingen die er in plaats hebben gevonden en tevens van grote invloed zijn op hoe zij hedendaags leven. Hierin komt het onderwerp 'Kinderarbeid' steeds weer terug.

Aansluitend bij het tijdvak 'Burgers en stoommachines' en het canononderwerp 'Verzet tegen kinderarbeid' zijn er een vijftal opdrachten toegevoegd. 

Deze opdrachten zorgen ervoor dat de kinderen van groep 8 effectief kennis vergaren en ervaren hoe kinderen in de 19e eeuw leefden.

Dit vindt u links in het menu. We raden u aan om de volgorde van deze opdrachten aan te houden en dus te beginnen bij de leesopdracht.

 

Verder kunt u nog extra aandacht besteden aan de muziek uit de 19e eeuw. Onder het kopje 'Muziek' kunnen de kinderen luisteren naar verschillende liedjes van die tijd. Deze kunt u bijvoorbeeld aan de hand van de weggeef-methode aanleren.

 

Kerndoelen

De opdrachten passen binnen de Landelijke onderwijs kerndoelen. Hieronder de belangrijkste kerndoelen bij de opdrachten.

Taal
Kerndoel 1:
De leerlingen leren informatie te verwerven uit gesproken taal. Ze leren tevens die informatie, mondeling of schriftelijk, gestructureerd weer te geven.

Kerndoel 8:
De leerlingen leren informatie en meningen te ordenen bij het schrijven van een brief, een verslag, een formulier of een werkstuk. Zij besteden daarbij aandacht aan zinsbouw, correcte spelling, een leesbaar handschrift, bladspiegel, eventueel beeldende elementen en kleur.

Kerndoel 9:
De leerlingen krijgen plezier in het lezen en schrijven van voor hen bestemde verhalen, gedichten en informatieve teksten.

Kerndoel 12:
De leerlingen verwerven een adequate woordenschat en strategieën voor het begrijpen van voor hen onbekende woorden. Onder 'woordenschat' vallen ook begrippen die het leerlingen mogelijk maken over taal te denken en te spreken

Orientatie op jezelf en de wereld
Kerndoel 36:
De leerlingen leren hoofdzaken van de Nederlandse en Europese staatsinrichting en de rol van de burger.

Kerndoel 38:
De leerlingen leren hoofdzaken over geestelijke stromingen die in de Nederlandse multiculturele samenleving een belangrijke rol spelen, en ze leren respectvol om te gaan met seksualiteit en met diversiteit binnen de samenleving, waaronder seksuele diversiteit.

Kerndoel 40:
De leerlingen leren in de eigen omgeving veel voorkomende planten en dieren onderscheiden en benoemen en leren hoe ze functioneren in hun leefomgeving.

Kerndoel 49:
De leerlingen leren over de mondiale ruimtelijke spreiding van bevolkingsconcentraties en godsdiensten, van klimaten, energiebronnen en van natuurlandschappen zoals vulkanen, woestijnen, tropische regenwouden, hooggebergten en rivieren.

Kerndoel 52:
De leerlingen leren over kenmerkende aspecten van de volgende tijdvakken: jagers en boeren; Grieken en Romeinen; monniken en ridders; steden en staten; ontdekkers en hervormers; regenten en vorsten; pruiken en revoluties; burgers en stoommachines; wereldoorlogen en holocaust; televisie en computer. De vensters van de canon van Nederland dienen als uitgangspunt ter illustratie van de tijdvakken.

Kerndoel 53:
De leerlingen leren over de belangrijke historische personen en gebeurtenissen uit de Nederlandse geschiedenis en kunnen die voorbeeldmatig verbinden met de wereldgeschiedenis.

Kunst en cultuur
Kerndoel 54:

De leerlingen leren beelden, muziek, taal, spel en beweging te gebruiken, om er gevoelens en ervaringen mee uit te drukken en om er mee te communiceren.

Kerndoel 56:
De leerlingen verwerven enige kennis over en krijgen waardering voor aspecten van cultureel erfgoed.

 

Bron: Slo (z.d.). TULE inhouden en activiteiten. Opgehaald op 15 juni, 2013, via: https://tule.slo.nl/