Belangrijke personen en gebeurtenissen
Zoals ik in het begin zei is er In de 19e eeuw veranderd in Nederland. Het wordt ook wel de tijd genoemd van de Burgers en Stoommachines.
In die tijd zijn er wetten gemaakt die er voor zorgde dat de kinderen naar school moesten ook kregen de burgers vertegenwoordigers in het bestuur. Ik zal de belangrijkste punten hieronder vertellen.
Fotografie 1826
Valt het jou ook op dat er veel foto's op deze site zijn? In mijn tijd was het helemaal niet normaal dat overal foto's van werden gemaakt, pas in 1826 is de eerste foto gemaakt. Het was geen foto die er binnen een miliseconde was maar het duurde maarliefs 8 uur om hem te maken!
Dit was de eerste foto:
Door de jaren heen is er een grote ontwikkeling geweest in de fotografie, tot aan nu. Dus geniet van de afbeeldingen op de website, want het is een klein cadeautje dat je mee kan kijken in mijn geschiedenis! Foto's zeggen tenslotte veel meer dan woorden
De Grondwet van 1848
In 1848 was er een grote strijd tussen de vorst en de burgers. Er waren veel revoluties in Europa. De burgers wilden namelijk meer invloed op het bestuur, terwijl de vorsten dit voor zichzelf wilden houden.
In Nederland is het Thorbecke gelukt om een grondwet tot stand te brengen. In de grondwet stond dat ministers verantwoordelijk waren voor het landelijk bestuur. Zij moesten verantwoording afleggen aan de volksvertegenwoordigers de Eerste en Tweede kamer. De koning of koningin stond wel boven de ministers maar had er geen macht over.
De grondwet was erg belangrjik voor Nederland, want zelfs nu hebben we nog steeds de Eerste en de Tweede kamer als volksvertegenwoordigers.
Nederlandse industrialisatie 1870
In 1780 begon er een grote technologische en industriele ontwikkeling in Engeland. Het duurde bijna 100 jaar voordat dit ook in Nederland kwam, maar in 1870 was het zo ver.
Door het hele land werden er fabrieken gebouwd, de stoommachine was de energiebron voor textiel- (kleding) en ijzerindustrie en de mijnbouw gebruikt. Ook in de landbouw werd de stoommachine gebruikt. Als laatste werd het vervoeren van goederen door de stoommachine versnelt, zo kwamen er stoomboten en stoomtreinen.
Door de komst van de fabrieken was er veel werk voor de burgers, maar het werk was niet fijn. Zo waren de fabrieken vies en stoffig en moesten de mensen lange dagen maken voor weinig geld. Dit had als resultaat dat iedereen in de fabrieken moest werken om rond te kunnen komen. (lees ook Gezin)
Algemeen Nederlands Werkliedenverbond ANWV 1871
In 1871 werd de eerste arbeidersvereniging opgericht.Dit was een vakvereniging die opkwam voor de arbeiders. Vroeger was er geen werkeloosheidwet, geen bijstand of andere regelingen die de arbeiders hielp. De vakbonden zorgden onder andere voor hogere lonen, kortere werkdagen en afschaffing kinderarbeid.
In mijn dorp werd er ook een vakbond opgericht voor de turfstekers. Het was best lastig om dat te doen en familie Witlox was niet blij met de komst van de vakbond. De meester en mijn broer Nard waren grote voorstanders voor de vakbond en kwamen op voor alle burgers.
Kinderwetje van van Houten 1874
Doordat het steeds vaker voorkwam dat kinderen op jonge leeftijd al in de fabrieken moesten werken om geld te verdienen voor het gezin waren er steeds minder kinderen die naar school gingen.
Niet iedereen vond dit even goed, zo kwamen er steeds meer mensen in opstand tegen de kinderarbeid. Ze wilden niet dat de kinderen onder de slechte omstandigheden moesten werken.
Uit deze opstand kwam het Kinderwetje van Van Houten. In deze wet stond dat arbeid voor kinderen jonger dan twaalf jaar verboden was.
Koningin Wilhelmina 1898
In mijn tijd waren er alleen nog maar koningen geweest. In 1898 was er voor het eerst een vrouw de koningin van Nederland: Wilhelmina. Zij was de oma van Beatrix. Nu hebben we voor het eerst in 115 jaar weer een koning: Willem Alexander.
Wilhelmina was een dominerende vrouw met een enorme wilskracht. Tijdens de tweede wereldoorlog sprak ze vaak over de radio naar alle Nederlanders. Haar woorden gaven de mensen hoop op een overwinning.
Bronnen:
Sinnige, A., Kratsborn, W. (2005). Onvoorspelbaar verleden. Assen: Koninklijke van Gorcum B.V.
www.wikipedia.nl
www.literatuurgeschiedenis.nl